вторник, 22 февруари 2011 г.

От кога хората носят чанти?

Замисляли ли сте се някога от кога датира носенето на чанти? Чантите са съществена част от всекидневието ни, откакто сме започнали да носим ценни неща със себе си. Единственото, което се е променило с течение на времето, са елементите.
  Първите литературни данни сочат, че хората са започнали да носят чанти през 14-ти век, макар че Египетските йероглифи ни показват, че по тяхно време също са носели, но на кръста. Те са ги закрепяли за колана,прикрепен към талията им. Бродерии и скъпоценни камъни са украсявали чантите на най-богатите и знатни хора. Колкото по-богат бил човекът, толкова по-красива и отрупана с накити била неговата чанта.
 През 16-ти век чантите заели по-практична роля в живота на хората, като те били изработвани от кожа. През този период, били измислени и платнени чанти, които били използвани най-често от пътници, които ги носели през рамо.
 През 17-ти век се забелязва по-голямо разнообразие, както и тендеция мъже и жени да носят малки чанти с по-сложни форми. Младите момичета били обучавани на бродерия като много необходимо умение, за да станат годни за женитба. Затова при чантите от онова време се забелязват по-красиви украси.
Понятието „ръчна чанта“ датира от началото на 20-ти век и като цяло се е използвало за ръчна чанта за багаж, носена предимно от мъже. Това дало идея за създаването на дамски чанти специално за жени, със сложни закопчалки и вътрешни отделения. С навлизането на тази мода, били измислени и специални отделения за очила за опера, козметика и ветрила.  През 40-те години на 20-ти век навлязла военно-ориентирана мода със ципове,метални и кожени елементи по чантите. През 50-те пък идва възхода на някои от най-известните модни къщи като Chanel, Louis Vuitton и Hermes. През 60-те се забелязва оттегляне на старите разбирания и навлизането на младежката култура.
 Казват, че правенето на копия е най-директна форма на ласкателство. Ако е така, компании като Kate Spade, Gucci, Coach и Dior, трябва да се чувстват много поласкани. Копия от техни продукти буквално са наводнили пазара, а някои от тях дори носят техните емблеми.
 Какво ли ще е бъдещето на чантите? Ако питате мен, на мода ще са силно индивидуализираните модели, както и тези изработени от интересни платове.  А как мислите вие?

3 коментара:

  1. Да, определено чантата е един незаменим аксесоар. Толкова съм свикнала да нося чанта, че ако ми се случи да изляза навън без да съм си я взела се чувствам някак си особено.

    ОтговорИзтриване
  2. Tazi 4anta nikude ne q vidqh v saita na Gucci?!?! Su6testvuva li izob6to kato artikul?

    ОтговорИзтриване
  3. Ами не съм сигурна дали я имат още, мисля че е стар модел, но аз я използвах само като картинка...не съм искала да промотирам този артикул :)

    ОтговорИзтриване